SÜRELİ YAYIN KOLEKSİYONU ŞUBESİ BANKO VE MATERYALLERDEN YARARLANMA
Milli Kütüphaneye gelen gazete, dergi, bülten vb. süreli yayınların kullanıcı hizmetine sunulması ve depolanarak korunması hizmeti Süreli Yayın Koleksiyon Şubesi tarafından yürütülmektedir. Milli Kütüphane Süreli Yayın Koleksiyon Şubesi materyallerinin tamamı derleme, satın alma, bağış ve mübadele (değişim) yolu ile sağlanmaktadır. KAŞİF Kütüphane Otomasyon Sistemine kaydedilen ve cilt aşamasına gelen süreli yayınlar ciltlenerek kapalı raf sistemine göre depolara yerleştirilip kullanıcı istekleri doğrultusunda hizmete sunulmaktadır.
Derleme Kanunu gereği Milli Kütüphane’ye ulaşan süreli yayınların yanı sıra 24 farklı ulusal ölçekli gazete, uluslararası bilimsel yayınların takip edilmesi amacıyla altı yabancı dil dergi ve bir yüksek tirajlı yabancı gazete satın alınarak akademik çevrelerin hizmetine sunulmaktadır. Süreli Yayınlar Şubesi yaklaşık 300 bin cilt gazete ve dergi koleksiyonuyla araştırmacılara hizmet vermektedir.
Kütüphanemiz http://www.millikutuphane.gov.tr/ web sayfamızda yer alan “Katalog Tarama” dan KAŞİF Kütüphane Otomasyon Sistemini kullanarak Milli Kütüphane koleksiyonunda yer alan süreli yayınların (gazete ve dergi) künye bilgilerine erişebilir.
Kullanıcılar KAŞİF Kütüphane Otomasyon Sistemini kullanarak Millî Kütüphane koleksiyonunda yer alan süreli yayınların künye bilgilerine erişebilir, yararlanmak istenilen süreli yayınları hafta içi 09:30-17:00 saatleri arasında her yarım saatte bir olmak üzere Süreli Yayın Danışma Bankosundan teslim alınarak Altınay Sernikli Süreli Yayınlar Okuma Salonunda faydalanılır.
Dijital Kütüphane Sistemimize https://dijital-kutuphane.mkutup.gov.tr/ ücretsiz üyelik gerçekleştirilerek koleksiyonumuzda bulunan EHT (Eski Harfli Türkçe) ile Latin Harfli gazete ve dergileri ücretsiz incelenebilir, yılda 5000 poz ücretsiz indirebilir.
Kütüphaneye gelerek süreli yayın gazete ve dergilerden yararlanmak isteyen araştırmacılar Süreli Yayın Danışma Bankosundan Süreli Yayın İstek Formu doldurup görevli personel aracılığıyla günde 6 yayın istek yapabilir. Akademisyenler için ise bu sayı 12 adettir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 26. ve 27. maddelerine göre Telif Hakkından dolayı son 70 yıla ait gazeteler Dijital Kütüphanede görüntülenememektedir.
Ayrıca mesai saatleri dışında süreli yayınlardan yararlanmak isteyen kullanıcılar yine istek fişlerini hafta içi her gün en geç saat 17:30’a kadar Süreli Danışma Bankosuna teslim ederek veya rezervasyon talebinde bulunarak istedikleri gazete ve dergilere ulaşabilirler. Ancak bu istek fişlerinin üzerine rezervasyon yapılmasını istedikleri tarihi yazmaları gerekmektedir.